Share

Til Norsk Naturfotofestival i Ski lige syd for Oslo

En yderst velarrangeret og veltilrettelagt festival med et flot program, der byder på foredrag og udstillinger for enhver smag. Det er også en ganske stor festival med alt udsolgt på hoveddagen, lørdag.

Men det handler det her slet ikke om…

Ordentlighed? Tjaa, vi er jo ikke i Tyskland. Og arkitekten har vist glemt noget. Men så er det godt at have en stige ved hånden.Ordentlighed? Tjaa, vi er jo ikke i Tyskland. Og arkitekten har vist glemt noget. Men så er det godt at have en stige ved hånden. Dette er i øvrigt ikke hytten, vi boede i. 

Det handler om, hvad man kan fotografere, når man ikke har tid til det men rigtig gerne vil alligevel.

Det mest oplagte fotografisk er vel enten at dokumentere selve festivalen eller skyde løs i naturen, hvis der er tid til det i programmet. Det er jo en NATURfotofestival.

Men det gjorde jeg ikke. Jeg kiggede på noget helt andet. Den lille by, Ski. Og skoven og hytteområdet, vi boede i. Når alle peger kameraet den ene vej, så peg dit den anden vej, lyder en god og udfordrende tommerfingerregel.

Norge er et hårdt land, og derfor er det er dyrt og besværligt, ofte umuligt, at grave el-ledningerne ned. Så hænger de i stedet i luften og pynter.Norge er et hårdt land, og derfor er det er dyrt og besværligt, ofte umuligt, at grave el-ledningerne ned. Så hænger de i stedet i luften og pynter.

De fleste forbinder nok Norge med skønne fjelde og spektakulære fjorde, skove, søer. Men det er jo Ferienorge. Hverdagsnorge er noget lidt andet. Især syd for Oslo i den våde, grå-brune overgang mellem vinter og forår. Billederne her er tænkt som et forsøg på at undgå at fotografere det åbenlyse.

I stedet fotograferede jeg, når vi eksempelvis gik fra parkeringshuset til biografen i Ski, hvor festivalen fandt sted. Når vi holdt pause eller ventede på næste oplæg. Eller kørte ud til hytten i skoven, hvor vi boede.

Omgivelserne og livet, som det passerer forbi. Det kedelige og hverdagsagtige. Det, vi ser men ikke ser.

Norge er et enormt land og samtidig meget sparsomt befolket, så der er rigeligt med plads til alle. Norge er et enormt land og samtidig meget sparsomt befolket, så der er rigeligt med plads til alle.

Jeg måtte bare fotografere den. Lige så tarvelig og glemt den ser ud, lige så mange kulørte historier fra eventyrlige ferier kan den fortælle, forestiller jeg mig.Jeg måtte bare fotografere den. Lige så tarvelig og glemt den ser ud, lige så mange kulørte historier fra eventyrlige ferier kan den fortælle, forestiller jeg mig.

Blot en service til de sultne, der tilfældigvis befinder sig i netop den egn af kloden. Ski - ikke Istanbul. Blot en service til de sultne, der tilfældigvis befinder sig i netop den egn af kloden. Ski ­- ikke Istanbul.

Jeg ventede og ventede, men der kom ingen gående lige netop der, hvor jeg ville have nogen til at komme gående. I stedet måtte Carsten ud at springe. Han sad alligevel på bagsædet og lavede ingenting. Jeg ventede og ventede, men der kom ingen gående lige netop der, hvor jeg ville have nogen til at komme gående. I stedet måtte Carsten ud at springe. Han sad alligevel på bagsædet og lavede ingenting.

Vinteren i Norge er lang og streng, og nogle norske biler giver bare op og går i hi. Vinteren i Norge er lang og streng, og nogle norske biler giver bare op og går i hi.

Vi misser let det åbenlyse. Lige for vores fødder venter en hel verden. Vi misser let det åbenlyse. Lige for vores fødder venter en hel verden.

Tak til ven, forbillede og formand for Norsk Naturfotofestival Magnus Reneflot for en flot festival og for generøst værtsskab endnu en gang!

Leave a Reply